Υγεία/Ομορφιά/Διατροφή

Φθινόπωρο και έλλειψη ενέργειας….

Αλλαγή εποχής

Οι καυτές μέρες του καλοκαιριού είναι πλέον ανάμνηση και το φθινόπωρο έχει κάνει για τα καλά την παρουσία του αισθητή. Τα βράδια είναι δροσερά, τα παπλώματα κάνουν την εμφάνιση τους, τα φύλλα αλλάζουν χρώμα και οι μέρες μικραίνουν. Δεν αλλάζει όμως μόνο το σκηνικό και το περιβάλλον μας. Η αλλαγή εποχής, και ιδιαίτερα από καλοκαίρι σε φθινόπωρο, επηρεάζει τον οργανισμό μας και τη διάθεση μας περισσότερο από ότι καταλαβαίνουμε και φέρνει αλλαγές, μερικές καλές και μερικές ίσως ανεπιθύμητες.

Ύπνος

Οι μέρες το φθινόπωρο είναι πιο μικρές οπότε τα μάτια μας «βλέπουν» λιγότερο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το καλοκαίρι είναι δύσκολο να βρεις το κίνητρο να κοιμηθείς όταν ο ήλιος ακόμα λάμπει. Όταν όμως αρχίζει και νυχτώνει νωρίς, η ιδέα του ύπνου γίνεται ακαταμάχητη. Ο οργανισμός μπαίνει στο “sleep mode” και πέφτουμε εύκολα σε πιο βαθύ και βαρύ ύπνο. Μελέτες από το Harvard Medical School δείχνουν ότι το μήνα Οκτώβριο κοιμόμαστε περίπου 2.5 ώρες περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο μήνα του χρόνου. Ο ύπνος όμως του φθινοπώρου δεν είναι και απαραίτητα ποιοτικός. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο αμφιβληστροειδής του ματιού μας εκτίθεται σε λιγότερο φως, και έτσι επηρεάζεται ο καρδιακός ρυθμός μας. Φανταστείτε τον καρδιακό ρυθμό σαν τα γρανάζια ενός βιολογικού ρολογιού που ρυθμίζει όλες μας τις λειτουργίες. Εκμεταλλευτείτε όμως τις περισσότερες ώρες ύπνου του φθινοπώρου. Σώμα και νους θα σας ευχαριστήσουν αργότερα.

Ενέργεια

Μικρότερες μέρες σημαίνει λιγότερος ήλιος ή και καθόλου τις βροχερές και συννεφιασμένες μέρες. Η μεγαλύτερη πηγή βιταμίνης D για τον οργανισμό μας είναι ο ήλιος. Η βιταμίνη D, γνωστή και ως η «βιταμίνη του ήλιου», είναι σημαντική για τη ρύθμιση του ασβεστίου και την απορρόφηση του φωσφόρου στο σώμα, καθώς και για τη διατήρηση υγιών δοντιών και οστών. Όμως η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται και με αισθήματα κόπωσης, υπνηλίας και έλλειψης ενέργειας, κάτι που παρατηρούμε όλοι τώρα το φθινόπωρο.

Μελέτες από το Harvard Medical School δείχνουν ότι το μήνα Οκτώβριο κοιμόμαστε περίπου 2.5 ώρες περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο μήνα του χρόνου.

Υπάρχουν όμως τρόποι να αυξήσουμε τα επίπεδα της ενέργειας μας αυτή την εποχή. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ενέργειας μέσω της γλυκόζης, η οποία είναι το κύριο καύσιμο τόσο για τον εγκέφαλο όσο και για το σώμα μας. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το άπαχο κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, τα οστρακοειδή, τα αυγά, το ψωμί και τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι φακές, και το σπανάκι.

Η γύρη των μελισσών είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, εξαιρετικά σημαντική για όσους γυμνάζονται, αλλά και για όσους χρειάζονται περισσότερη ενέργεια στην καθημερινότητά τους. Μην την μπερδεύετε με τη γύρη που προκαλεί τις ανοιξιάτικες αλλεργίες, καθώς αυτή η γύρη είναι η ανεμόφιλη, που συνήθως είναι επιβλαβής, προκαλώντας καταρροή, φτέρνισμα, μπούκωμα κ.ά. Εδώ πρόκειται για την εντομόφιλη γύρη, την οποία μαζεύουν οι μέλισσες κι έχει θαυμαστές ιδιότητες. Στη νωπή της μορφή, που είναι αυτή που διατηρεί και τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, συναντάμε αμινοξέα, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα και βιταμίνες (A-B1-B2-B3-B5-B6-B12-C-D-E-H-K-PP), αλλά και μεταλλικά στοιχεία και ένζυμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάνει καλό στην εποχική τριχόπτωση και δρα βοηθητικά σε πολλές παθήσεις, όπως σε προβλήματα στο έντερο, στον προστάτη, στην υψηλή χοληστερίνη, στις ορμονικές διαταραχές, στην κακή λειτουργία παγκρέατος και ήπατος, στην υπέρταση, την ανορεξία και την παχυσαρκία (αν την καταναλώσετε με άδειο στομάχι πριν το φαγητό βοηθάει στις καύσεις, ενώ αν την καταναλώσετε μετά το φαγητό βοηθά στην αύξηση της μυϊκής μάζας του σώματος). Ακόμη, θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά στην τόνωση του ανοσοποιητικού, έτσι ώστε να έχετε γερή ασπίδα απέναντι στις ιώσεις και βοηθάει σε μια γενικότερη ισορροπία του οργανισμού, που κατ’ επέκταση αντανακλάται και στην όψη σας

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία της καρδιάς, των νεφρών και των μυών. Παίζει όμως και πολύ σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες που γίνονται στα κύτταρα μας κατά την παραγωγή ενέργειας. Όταν λοιπόν τα επίπεδα του μαγνησίου μας είναι χαμηλά νιώθουμε έντονη κόπωση. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, τα λαχανικά, η σόγια, οι μπανάνες και η μαύρη σοκολάτα.

Διάθεση

Το φθινόπωρο όμως δεν επηρεάζει μόνο το σώμα αλλά και τη διάθεση μας. Έχει παρατηρηθεί ότι η μείωση του ηλιακού φωτός και οι βροχερές μέρες προκαλούν συμπτώματα κατάθλιψης σε άτομα χωρίς προηγούμενο ιστορικό κατάθλιψης. Το φαινόμενο αυτό, που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως, ονομάζεται «Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή» (Seasonal Affective Disorder ή SAD). Ενώ πολλαπλές μελέτες έχουν εδραιώσει τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και της διάθεσης μας, ο μηχανισμός που συνδέει την έλλειψη βιταμίνης D με την κατάθλιψη δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητός. Υπάρχει όμως η βάσιμη θεωρία ότι το μειωμένο ηλιακό φως με κάποιο τρόπο κατεβάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης (η χημική ουσία της ηρεμίας και της ευεξίας), γεγονός που οδηγεί σε συμπτώματα κατάθλιψης. Επίσης η αλλαγή της εποχής μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα της μελατονίνης στο σώμα, η έλλειψη της οποίας οδηγεί σε διαταραχές ύπνου και διάθεσης.

Για να καταπολεμήσετε τα ανεπιθύμητα αυτά φθινοπωρινά συναισθήματα, κυνηγήστε τις ηλιόλουστες μέρες του φθινοπώρου, ξεκινήστε κάποια υπαίθρια αθλητική δραστηριότητα και ενισχύστε τη διατροφή σας με βιταμίνη Β. Η βιταμίνη Β12 είναι μια από τις οκτώ βιταμίνες Β που είναι ζωτικής σημασίας για την καλή μας διάθεση. Εμπλέκεται στο σχηματισμό νευροδιαβιβαστών χημικών ουσιών, που βοηθούν στην αναμετάδοση σημάτων από τη μια περιοχή του εγκεφάλου στην άλλη. Παραδείγματα τέτοιων χημικών ουσιών είναι η σεροτονίνη και ντοπαμίνη, ουσίες απαραίτητες για μια ισορροπημένη διάθεση.

Αφυδάτωση

Τους καλοκαιρινούς μήνες μας έρχεται φυσιολογικό να έχουμε ένα μπουκάλι νερό κοντά μας. Η ζέστη εξάλλου δεν μας επιτρέπει και αλλιώς. Όταν όμως ο καιρός αρχίζει και κρυώνει δεν αισθανόμαστε την ίδια δίψα. Πολλοί από εμάς τότε σταματάμε να πίνουμε την ποσότητα του νερού που χρειαζόμαστε για να μείνουμε σωστά ενυδατωμένοι. Το σώμα μας δεν μας δίνει την ίδια υπενθύμιση που έκανε κατά τη διάρκεια του καύσωνα του Αυγούστου. Επίσης, καθώς η θερμοκρασία πέφτει στρεφόμαστε σε ροφήματα όπως το τσάι για να ζεσταθούμε, το οποίο πιστεύεται ότι έχει διουρητικές ιδιότητες. Θυμηθείτε λοιπόν να πίνετε νερό ακόμα και τους κρύους μήνες. Όταν φτάσουμε στο σημείο να διψάμε, είμαστε ήδη αφυδατωμένοι.

Πηγή: clickatlife.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *