Η κρυστάλλωση του μελιού είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως το χειμώνα με το κρύο, και λίγοι γνωρίζουν την αλήθεια. Πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι το μέλι τους προήλθε από νοθεία με ζάχαρη και ο μελισσοκόμος τους εξαπάτησε. Ωστόσο η αλήθεια απέχει πολύ από αυτές τις υποθέσεις!
Η κρυστάλλωση είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει στο αγνό, ανεπεξέργαστο μέλι!
Έχουν βγει άλλωστε και σχετικές ανακοινώσεις από τον ΕΦΕΤ, όπου εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες σε τυποποιημένα, επεξεργασμένα μέλια. Τα μέλια αυτά λόγω της επεξεργασίας, του βρασμού και του φιλτραρίσματος δεν κρυσταλλώνουν ποτέ και είναι λεπτόρρευστα σαν σιρόπι.
Η κρυστάλλωση του μελιού είναι φυσικό φαινόμενο, κατά το οποίο το μέλι μετατρέπεται από υγρό (ρευστό), σε μία στερεά- ημιστέρεα κατάσταση και είναι 100% φυσικό!.
Η κρυστάλλωση δεν επηρεάζει την ποιότητα του μελιού, εκτός από το χρώμα και την υφή. Το κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι χαλασμένο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του συνεχίζουν να διατηρούνται .