Συνταγές, Υγεία/Ομορφιά/Διατροφή

Χοιρινό μπούτι με μέλι & μουστάρδα

Χοιρινό μπούτι με μέλι & μουστάρδα από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου.

Υλικά 

Για το χοιρινό μπούτι

  • 1 μπούτι χοιρινό ολόκληρο με πέτσα περίπου 3 κιλά
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. μπαλσάμικο
  • 3 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 πορτοκάλια χυμό και πορτοκαλόκουπες
  • 1 δεντρολίβανο
  • 2 κλων. δεντρολίβανο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τις πατάτες

  • 1½ kg μικρές πατάτες
  • 2 σκελ. 1½
  • 2 πορτοκάλια (το χυμό)
  • 1 λεμόνι (το χυμό)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

Για το χοιρινό μπούτι

  • Βγάζουμε το μπούτι από το ψυγείο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα τουλάχιστον.
  • Το βάζουμε σε ένα ταψί και χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι εξωτερικά την επιφάνεια του λίπους σε ρόμβους.
  • Περιχύνουμε με το πορτοκάλι και το λεμόνι.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αλείφουμε το μπούτι.
  • Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και τις πορτοκαλόκουπες στο ταψί.
  • Σκεπάζουμε το χοιρινό μπούτι με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Το βάζουμε στο φούρνο.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC, στις αντιστάσεις, στη κάτω σχάρα, για 1 ώρα και 30 λεπτά.
  • Αφού περάσει η μιάμιση ώρα ψησίματος, ξεσκεπάζουμε το μπούτι και προσθέτουμε τις πατάτες, το σκόρδο με τη φλούδα και όλα τα υγρά που έχουν μείνει στο μπολ.
  • Ανακατεύουμε το μέλι με το βαλσαμικό ξίδι και τη μουστάρδα.
  • Αλείφουμε το μπούτι με πινέλο, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30 λεπτά μέχρι να ξεροψηθεί η πέτσα και να μελώσουν οι πατάτες.

Για τις πατάτες

  • Καθαρίζουμε τις baby πατάτες και τις πλένουμε.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ τις ολόκληρες καθαρισμένες πατάτες.
  • Προσθέτουμε όλα τον χυμό πορτοκαλιού, λεμονιού, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά τις πατάτες με τα υπόλοιπα υλικά.

Μυστικά

  • Η προθέρμανση του φούρνου στις αντιστάσεις, θέλει αρκετή ώρα.
  • Όταν ο φούρνος πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία και βάλουμε το ταψί μέσα, από εκείνη τη στιγμή μετράμε το χρόνο ψησίματος.

Πηγή: argiro.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *