Χοιρινό μπούτι με μέλι & μουστάρδα από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου.
Υλικά
Για το χοιρινό μπούτι
-
1 μπούτι χοιρινό ολόκληρο με πέτσα περίπου 3 κιλά
-
2 κ.σ. μέλι
-
1 κ.σ. μπαλσάμικο
-
3 κ.σ. μουστάρδα
-
2 πορτοκάλια χυμό και πορτοκαλόκουπες
-
1 δεντρολίβανο
-
2 κλων. δεντρολίβανο
-
Αλάτι
-
Πιπέρι
Για τις πατάτες
-
1½ kg μικρές πατάτες
-
2 σκελ. 1½
-
2 πορτοκάλια (το χυμό)
-
1 λεμόνι (το χυμό)
-
1/2 φλ. ελαιόλαδο
-
2 κ.σ. μουστάρδα
-
Αλάτι
-
Πιπέρι
Για το χοιρινό μπούτι
- Βγάζουμε το μπούτι από το ψυγείο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα τουλάχιστον.
- Το βάζουμε σε ένα ταψί και χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι εξωτερικά την επιφάνεια του λίπους σε ρόμβους.
- Περιχύνουμε με το πορτοκάλι και το λεμόνι.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αλείφουμε το μπούτι.
- Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και τις πορτοκαλόκουπες στο ταψί.
- Σκεπάζουμε το χοιρινό μπούτι με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Το βάζουμε στο φούρνο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC, στις αντιστάσεις, στη κάτω σχάρα, για 1 ώρα και 30 λεπτά.
- Αφού περάσει η μιάμιση ώρα ψησίματος, ξεσκεπάζουμε το μπούτι και προσθέτουμε τις πατάτες, το σκόρδο με τη φλούδα και όλα τα υγρά που έχουν μείνει στο μπολ.
- Ανακατεύουμε το μέλι με το βαλσαμικό ξίδι και τη μουστάρδα.
- Αλείφουμε το μπούτι με πινέλο, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30 λεπτά μέχρι να ξεροψηθεί η πέτσα και να μελώσουν οι πατάτες.
Για τις πατάτες
- Καθαρίζουμε τις baby πατάτες και τις πλένουμε.
- Βάζουμε σε ένα μπολ τις ολόκληρες καθαρισμένες πατάτες.
- Προσθέτουμε όλα τον χυμό πορτοκαλιού, λεμονιού, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά τις πατάτες με τα υπόλοιπα υλικά.
Μυστικά
- Η προθέρμανση του φούρνου στις αντιστάσεις, θέλει αρκετή ώρα.
- Όταν ο φούρνος πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία και βάλουμε το ταψί μέσα, από εκείνη τη στιγμή μετράμε το χρόνο ψησίματος.
Πηγή: argiro.gr